Terapia cu venin de albine
De mai bine de 100 de ani veninul de albine a fost folosit în diferite afecţiuni ca urmare a influenţei sale asupra sistemului neuroendocrin din organism.Se foloseşte în terapia bolilor reumatismale (poliartritele infecţioase şi de altă origine, spondiloza, poliartrita deformantă, nevrite, radiculo-nevrite, nevralgii rebele, sciatica, ulcere trofice ale pielii, plăgi atone), maladii chirurgicale ale vaselor periferice (flebite nesupurate, endarterite), infiltraţii inflamatorii nepurulente, astm bronşic, boala hipertonică vasculară în stadiile I si II (hipertensiune arterială), irite, iridociclite, tireotoxicozele în stadiile I si II (hipertiroidiile fără visceralizare, fără complicaţii cardiace).
Cele mai bune rezultate se obţin însă în tratamentul bolilor neurologice (nevrite, nevralgii, miozite).

 

 

albina_intepatura_ac_probabilitate_venin_rana

 

Veninul de albine este o substanţă complexă, secretată de glande specializate şi are în compoziţie proteine,săruri minerale,enzime,hormoni,uleiuri eterice şi alte substanţe volatile.se caracterizează prin următoarele proprietăţi fizice: este un lichid incolor ,cu gust amărui-acid dens,cu miros particular. Jumătate din veninul de albine brut este alcătuit din proteină activă ,care la rîndul ei conţine mai multe fracţiuni : melitina,fosfolipaza şi hialuronidaza.

Efectul treapeutic al veninului a fost observat în mod empiric pentru prima dată.
Astfel,în încercarea de a da un prim ajutor oamenilor şi animalelor înţepate de albine s-a constatat că în urma înţepăturilor de albine la anumiţi subiecţi dispăreau unele afecţiuni şi în special cele reumatismale.Pornind de la aceste constatări în medicina populară, s-au folosit în special în afecţiunile reumatismale înţepături directe cu ajutorul albinelor ,apoi s-a trecut la o etapă superioară de extragere a veninului de albine pe scară din ce în ce mai largă.Cea ma modernă modalitate de recoltare a venunului la albine constă în folosirea unor aparate prin care trece curent continuu sau alternativ de joasă tensiune ,care se aplică la urdiniş şi în contact cu albinele le determină să elimine veninul.

În cazul reumatismului sunt stopate multe din neplăcerile cauzate de artrită, sciatică, spondiloză. Administrarea se face strict sub control medical prin injecţii sau prin unguente. Odată cu veninul sunt eliberate în organism aproape 18 substanţe active printre care se numără şi melitina, un antiinflamator de 100 de ori mai puternic decât hidrocortizonul. Faţă de alte medicamente de sinteză, el stimulează organismul să producă singur cortizonul, un hormon cu efect antireumatic.

Durerile de cap, dar şi afecţiunile neurologice precum nevralgiile şi nevritele pot fi tratate cu ajutorul veninului de albine  datorită adolapinului care se comportă ca un analgezic .

Datorită efectului anticoagulant , hipotensiv şi dilatator al vaselor de sânge are un important rol în tratamentul arteritei ,hipertensiunii .Poate trata varicele şi tromboza, ameliorând circulaţia periferică. În plus, veninul de albine este şi un bun stimulator cardiac şi apără inima împotriva aritmiilor

Rănile care se vindecă mai greu, eczemele, micozele, negii, dermatita seboreică, psoriazisul, toate sunt boli pentru care veninul de albine face minuni. În ceea ce priveşte rănile, veninul le închide rapid şi fără să lase urme. De altfel, leacul albinelor are şi efect de întinerire a pielii pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui de la nivelul dermului.

Folosirea veninului de albine este contraindicată în tuberculoză,hepatită,leucemie,boli de rinichi,pancreas,şoc anafilactic,infecţii purulente acute, insuficienţele cardiovasculare, stări de epuizare a organismului, diabetul zaharat şi starea de graviditate.

 

Medic veterinar,Gălăţanu Diana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s