CANARUL -muzica si culoare

Canarul – muzică şi culoare

 

 images

Canarii sînt printre cele mai întîlnite păsări de apartament, fiind preferaţi datorită cîntecului lor. Aceste păsări nu au nevoie de mult spaţiu şi se adaptează uşor. Canarul domestic este un descendent al celui sălbatic, identificat în Insulele Canare şi Azore şi importat în Spania începînd cu anul 1478. Mai tîrziu, minerii germani din munţii Hanz au început să-i folosească pentru detectarea gazelor toxice din minele de cărbuni. Dacă păsările, mult mai sensibile la prezenţa gazelor decît oamenii, mureau, era un semn foarte clar că mina trebuie evacuată.

     Aceste păsări sînt împărţite în două grupe, după culoarea penajului: unii au fondul galben sau alb, iar al celorlalţi este portocaliu, nuanţele putînd merge pînă la cele roşietice.

Cînd cumpăraţi un canar, căutaţi o pasăre vioaie, cu penaj moale şi strălucitor, cu ochii sclipitori. Prindeţi canarul şi ţineţi-l în palmă ca să-i pipăiţi osul pieptului – dacă acesta este proeminent, este posibil ca pasărea să fie prea slabă. Duceţi pasărea la ureche, iar dacă auziţi sunete asemănătoare unui clinchet, este posibil să sufere de o afecţiune respiratorie. O pasăre bolnavă (în special cele care au afecţiuni infecto-contagioase şi pulmonare) are penajul înfoiat, lipsit de luciu, are tendinţa de izolare, preferă zonele cu obscuritate, are pleoapele semideschise şi refuză hrana.

Pentru hrana canarilor se găsesc în comerţ multe preparate, majoritatea fiind amestecuri (după diferite reţete) de seminţe de mei, rapiţă, mac, în. Le plac şi feliile subţiri de măr, varză, salată verde, codiţele proaspete de păpădie şi frunzele de măcriş. Le plac foarte mult şi seminţele de floarea-soarelui, însă nu trebuie să mănînce prea multe, deoarece se vor îngrăşa. Pentru a le înmuia coaja, seminţele de floarea-soarelui ori boabele de grîu sau porumb trebuie ţinute o noapte în apă, în frigider. Le mai pot fi oferite şi firimituri de pîine de grîu. Nu trebuie să lipsească din alimentaţie făina de oase, iar digestia trebuie să fie ajutată cu granule de nisip, pe care canarul le va ciuguli dintr-o cutiuţă aşezată în colivie. Se poate presăra nisipul în colivie.    Pentru canarii tineri sau pentru cei care se împerechează sînt recomandate brînza de vaci, ouăle fierte, tăiate mărunt şi amestecate cu morcov ras. Cînd pasărea are o dietă strict pe bază de seminţe, este necesar un supliment de vitamine. Acestea pot fi puse şi în apă, dar vasul trebuie spălat zilnic, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor. Păsările trebuie să aibă apă proaspătă şi există riscul să moară, dacă apa nu este schimbată în 24 de ore.

Deşi sînt mici, canarilor le trebuie un spaţiu de mişcare foarte mare. De aceea, colivia va trebui să aibă cel puţin două stinghii, suficient de depărtate pentru ca pasărea să poată zburda printre ele. Deoarece le place foarte mult să facă baie, în colivie pot fi puse vase mici cu apă. Oricum, pentru menţinerea unui penaj frumos, canarilor trebuie să li se facă baie de două ori pe săptămînă. Nu este indicat să lăsaţi canarul să zboare prin casă, deoarece există riscul unor accidente. Deşi sînt foarte bine domesticiţi, canarilor nu le place să fie ţinuţi în palmă şi nici să fie atinşi. Nu prea se practică tăierea aripilor, în schimb ghearele trebuie păstrate la o lungime medie. Ele pot fi tăiate cu foarfeca de unghii, însă cu mare grijă, pentru a nu fi atinsă vena din gheară.

Începînd cu vîrsta de un an, canarii se pot înmulţi. Pentru aceasta, este nevoie de o colivie specială, care se găseşte în comerţ. Colivia clasică are o lungime de 60 cm, o lăţime de 25 cm şi este înaltă de 35 cm. Este construită astfel încît să poată fi introdus un perete despărţitor, pentru separarea masculului de femelă. La cîteva zile de la împerechere, femelele depun ouă, de obicei între patru şi şase, iar puii vor ieşi din găoace după 13 zile.

În cazul în care un canar nu este îngrijit corespunzător, pot apărea diferite boli, cele mai des întîlnite fiind psitacoza (sau febra papagalilor), care poate fi transmisă şi la om, toxoplasmoza (care produce orbire), tricomonoza.

 

                                                                             Dr.Diana Gălăţanu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s