Masuri profilactice in cazul intepaturii de albine

Primul ajutor in cazul înțepăturii de albine 

albina_intepatura_ac_probabilitate_venin_rana

Primele măsuri pe care le luăm în  cazul întepaturii de albină sau viespe sunt :

1 . Îndepărtarea imediată a acelor care au rămas înfipte în piele (mai ales dupa înțepăturile albinelor).  Nu se recomandă apucarea acului sau insectei cu degetele, acest lucru determinând o compresie pe glandele producătoare de venin ale albinei și va înrăutăți situația.

2.Pentru a reduce durerea se poate aplica imediat pe zona afectata o compresa/tifon îmbibata cu otet diluat cu apa (în cazul întepaturii provocate de viespe) sau în bicarbonat de sodiu dizolvat în apa (în cazul întepaturii provocate de albina).  Aplicarea de comprese cu gheață pe zona afectată poate ameliora suferința. Aceasta metodă terapeutică are atât efect antiinflamator cât si analgezic; compresele pot fi menținute aproximativ 20 de minute în același loc, frecvența aplicării depinzând de intensitatea simptomelor (compresele pot fi aplicate chiar și din oră în oră, dacă este necesar).Se poate folosi și tinctură de propolis cu alcool. Un procedeu practic este frecționarea locului întepat cu frunze de pătrunjel sau de pătlagina , cu praf de cretă, apoi se aplică pe lama rece unui cuțit pe locul înțepat, compresie cu infuzie de flori de tei, cu felii de cartofi cruzi sau lamâie care se aplică și se lasă pe locul înțepat.
Este indicată, eventual și aplicarea unor creme cu conținut steroid sau măcar a unei pungi cu gheață, local, pentru încetinirea absorbției veninului.

3. Administrarea unor medicamente cu efect antihistaminic (dacă simptomele o impun și dacă pacientul are la îndemână), cum ar fi difenhidramina sau loratadina (antialergic nonsedativ), administrarea, în scop analgezic, de ibuprofen .

4. Curățarea și igienizarea corespunzătoare a zonei afectate folosind apă și săpun, apoi

5. Aplicarea locala a unui unguent pe baza de antibiotic cu spectru larg .

Întepaturile cele mai periculoase sunt în zona capului (gât, fata, gura, ochi) întrucât provoaca dificultati de deglutitie, respiratie sau vedere, umflatura (edemul) putând produce astuparea cailor respiratorii, provocând asfixie.

În cazul oricarei întepături care determină o umflare a zonei afectate, mâncărimi care nu cedează la nici un tratament local sau semne de infecție (înroșire si fierbințeală), este necesar un consult medical. În funcție de gravitatea întepăturii sunt indicate diverse substanțe antihistamice și vizita la medic.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s