Basenji, cainele care nu latra!

 

Two Basenjis.

Two Basenjis. (Photo credit: Wikipedia)

 

Basenji este singurul caine care nu latră,asta nu înseamnă că este un căine mut. În funcție de starea în care se află la un anumit moment, el va „miorlăi”, țipa sau urla și va scoate un singur „ham” din cînd în cînd. Cînd Basenji este supărat în legatură cu ceva, ca de exemplu că este închis, va scoate un sunet asemănător țipătului unei femei sau bebeluș sau cîntatul unui cocoș. În general, atunci cînd vrea să se facă auzit, știe cum să procedeze.

Este un cîine de talie medie, bine clădit, suplu, cu aspect elegant. Basenji se dovedește în mod nativ sprinten și surprinzător de puternic în raport cu dimensiunile etalate.

Basenji provine din Africa si este un caine de talie mică, de mărimea unui Fox Terrier, atletic, acoperit cu păr scurt, cu o blană netedă, lucioasă, care poate avea diferite culori.  Are picioare albe, asa cum sunt și pieptul și vîrful cozii. Este un caine elegant, cu picioare lungi si un spate drept. Mulți cred că are o privire mereu ingrijorata, din cauza cutelor adanci de pe frunte. Coada este ridicată, dar se onduleaza puțin peste spate. Urechile sunt ridicate, drepte și deschise în față, fiind asemănătoare cu cele ale unui Ciobanesc German, mulți îl aseamănă cu o căprioară. Ochii sunt mici, migdalati, in nuante diverse de caprui si au o expresie concentrata cand cainele este atent, dînd impresia ca acesta se uita cruciș.

Picioarele lungi  fac ca pasul lui sa fie asemănător cu cel pe care îl vezi la un cal. Are un fel de galop, atunci cînd aleargă cu viteza maximă, cînd picioarele abia ating pamîntul. Cainele se bucura facînd lucrurile pentru care a fost nascut: vanătoare si alergare. Aceasta este trăsătura care îl face sa dorească să haituiască fiecare animal mic pe care il vede.

 

  Basenji poate trăi in aer liber,îintr-o curte mare sau într-un apartament, condiția fiind să facă zilnic mișcare. Cînd este plictisit, cainele Basenji va începe să roadă lucruri – orice este înaintea privirii lui. Daca este ținut într-un apartament, animalul nu ar trebui lăsat singur. în multe privințe se aseamană cu un copil foarte energic.

 

Temperament si comportament specifice

Este un caine inteligent, vioi, alert, curios, independent și încăpățînat. Este un cîine reținut cînd este vorba de efuziuni sentimentale, dar se poate dovedi afectuos și se atașează puternic de stăpîn. Este precaut și rezervat cu străinii și tinde să fie protectiv cu familia sa. Nu este indicat pentru viata în comun cu alte animale de casă, exceptînd cîinii, în compania cărora se comportă bine. Este în mod structural un caine de vînatoare și va hăitui pătimaș pisicile și orice alt animal de dimensiuni mici și medii pe care îl observă în jurul său. Nu sunt parteneri de joacă indicați pentru copii, pentru că nu au destulă răbdare să suporte glumele și tracasările la care aceștia îi supun.  Este un caine care nu suportă frigul și se simte mai bine într-o zonă cu climat cald, dar fără excese in acest sens.

 

Basenji sunt greu de dresat deoarece pot fi foarte încăpățînați!

 

Dresajul este recomandat pentru acești caini. Ei doresc să- și multumească stăpînul, dar sunt încăpățînați. Sunt caini foarte distrugatori si vor rontai lucruri mult mai mult decat alte animale. Trebuie ținuți din scurt sau închiși cînd nu ești prin preajmă deoarece, dacă există vreo cale să scape și să alerge, o vor face.

Este nevoie de multă răbdare și pricepere pentru a face un caine din rasa Basenji să asculte și să urmeze comenzi ori să execute exerciții. Basenji nu va ceda ușor nici măcar în fața recompenselor. Elementele centrale trebuie să fie fermitatea, răbdarea și consecvența, însă orice accent dur sau excesul de severitate pot compromite o buna relație de lucru.

 

 

Ingrijire si sensibilitate la boli

Extrem de atent cu propria sa igiena, Basenji îi întrece chiar și pe cei mai grijulii caini. Mulți îl consideră cel mai curat caine dintre toate rasele canine, asemănîndu-l în acest sens cu o pisică. Se va spăla pedant și atent și nu va suporta să stea murdar sau contaminat de tot felul de substanțe. Nu năpîrlește prea consistent și va fi de ajuns un periaj săptămînal, executat cu o perie deasă ori cu manușa de cauciuc. Reacționează rapid la vremea rece, nu agreează ploaia dar nici zilele toride.

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s